comments on pixels

to readers, guest photographers and co-authors, thanks for five exciting years of pixels !


2006-11-11

Vi är också kulturella

Graffiti is culture according to some

"Så länge Sigbrit Derkels utsmyckning på Östermalmstorgs tunnelbana kan betecknas som kultur tycker jag att också klotter är kultur." Carl Rudbeck (SR P1 Godmorgon världen, 5/11)

Här har vi kultur och tunnel i Jakobsberg.

7 comments:

Per Stromsjo said...

Man kan naturligtvis ha inställningen att "det jag inte begriper är per definition värdelöst". I min värld kallas det högmod och är knappast någon tyngre merit för en litteraturvetare.

Själv begriper jag inte heller utsmyckningen vid T-Östermalmstorg men jag utnämner den inte därför till vandalism. Att jämföra en seriös konstnär med fyllskallar som sprejar ner andras egendom på väg hem från sista nattbussen är vulgärt så det räcker och blir över.

Hoppsan, jag blev visst lite arg...

Dagens aggression presenterades i samarbete med Kistarondellen.

[tona in jingle]

Bernt Seipl said...

Ojdå, Per ;-)
Nu gillar ju jag graffiti för det mesta faktiskt, men inte ens jag gillar "klotter" som detta faktiskt får betecknas som.

Peter Fristedt said...

Per: "Man kan naturligtvis ha inställningen att "det jag inte begriper är per definition värdelöst". I min värld kallas det högmod och är knappast någon tyngre merit för en litteraturvetare."

Eller så är det som Bergelin ritade i en av sina rutor en gång: "Jag har börjat betrakta världen som en installation. Den bli begripligare då."

Nä, visst har du och Bernt rätt! Klotter av simplaste sort gör ingen människa glad. Men vete fan - ursäkta högmodet - om jag blir glad över valda delar av konstvärlden heller.

Vilken jingle tonades in nu?

Per Stromsjo said...

[stråkorkester]

Nu är jag lugn och fin igen!

Det som retar mig med kladdet och sabbet på stan, förutom saneringskostnaderna, är inte i första hand den konstnärliga nivån. Sånt är väldigt subjektivt och jag är ingen expert. Som Bernt konstaterade tidigare, alla har rätt till sin åsikt. Jag har nog ännu inte mött någon som gillar T-Östermalmstorg t.ex.

Vad som stör mig är nog snarare det egenmäktiga förfarandet att dekorera/kvadda (stryk det som ej önskas) andras egendom.

Pia K said...

*LOL* Sorry, men vem är Sigbrit Derkel?! Konstnärinnan ifråga heter Siri Derkert...;)
http://sv.wikipedia.org/wiki/Siri_Derkert

Fö instämmer jag med per stromsjo.

Peter Fristedt said...

Banne mig om du inte har rätt Pia! Det är någon vandal som har varit framme och kladdat i Sigbrits namn. Självklart ska det vara Derkert. Jag låter kladdet vara kvar som ett tidens tecken.

Pia K said...

Klart jag har rätt, Siri aka Sigbrit är säkert nöjd med upprättelsen:)

Your daily dose of Stockholm, Sweden - click on pictures to enlarge!