comments on pixels

to readers, guest photographers and co-authors, thanks for five exciting years of pixels !


2006-08-11

Sett från Sergels Torg (9)

I den nionde betraktelsen från nionde våningen på Sergels Torg kikar vi ut över Kaknästornet. Med sina 155 meter är det Sveriges högsta torn. Sveriges högsta skyskrapa är Turning Torso i Malmö. Det drar 190 meter upp mot stjärnorna. Blaha blaha säger våra vänner i Asien. Taipei 101 (Taiwan) är 509 meter högt. Bah, säger våra vänner i Dubai. Vi ska bygga ett hus som är 800 meter högt (och 50 meter ner under marken). Var ska det sluta?

5 comments:

Per Stromsjo said...

Härlig bild igen från "mannen på taket"!

Rekord är till för att slås, såväl nationellt som utombys. Det gäller att hålla koll.

Björn Jakobsson said...

Var ska det sluta? Babels torn?

Per Stromsjo said...

Ingen dålig parallell...

Jag kan förstå argumentet att ju dyrare marken är desto mer lockande blir det att exploatera luftrummet. Men nog är hybris också en drivande faktor. Trängseln i Skåne motiverar knappast Torson. Och, för att ta ett ännu mer jordnära (!) exempel, jag blev lite full i skratt när jag besökte världens till ytan största stad Kiruna första gången för cirkus tjugo år sen och hittade - jajamen - flervåningshus. De var nog bara fyra våningar höga, om jag minns rätt. Men ändå.

Annars tror jag att sårbarheten i de högsta byggnaderna i kombination med den framväxande terrorismen kommer att stävja de vildaste planerna. Behöver man säga "9/11"?

Bernt Seipl said...

Jag håller med Per. Härliga höjdbilder, Peter.

Peter Fristedt said...

Läser i Wikipedia om Babels torn: "En ängslan framstår hos Gud för att människorna har kunnat samlas i ett gemensamt projekt av denna storlek. Han inser och säger också uttryckligen att från och med nu är ingenting omöjligt för människan, att detta bara är början. Byggnadsprojektet fortskrider på ett sätt som visar människans samarbetsförmåga och förmåga att genomföra ett relativt komplext stadsbyggnadsprojekt. ... Men det finns en önskan från Gud att människorna inte skall lyckas. Gud ingriper därför för att stoppa byggandet. Han låter skilda språk uppstå så att människorna inte längre förstår varandra och kan samarbeta, och byggandet av staden måste upphöra. Han skingrar sedan människorna över hela jorden."

Wikipedia: Babels torn

Själv funderar jag lite över Jack och bönstjälken (Wikipedia: Jack and the Beanstalk). Tänk om det bor en jätte däruppe?

Your daily dose of Stockholm, Sweden - click on pictures to enlarge!